menu Menu
Barbara Kingsolver: Demon Copperhead
HarperAudio, Kingsolver Barbara, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 05/02/2023 2 kommenttia
Joonatan Tola: Punainen planeetta & Hullut ihanat linnut Edellinen Muriel Spark: The Driver's Seat Seuraava

What’s an oxy, I’d asked. That November it was still a shiny new thing. OxyContin, God’s gift for the laid-off deep-hole man with his back and neck bones grinding like bags of gravel. For the bent-over lady pulling double shifts at Dollar General with her shot knees and ADHD grandkids to raise by herself. For every football player with some of this or that torn up, and the whole world riding on his getting back in the game. This was our deliverance. The tree was shaken and yes, we did eat of the apple.

The doctor that prescribed it to Louise Lamie, customer service manager at Walmart, told her this pill was safer than safe. Louise had his word on that. It would keep her on her feet for her whole evening shift, varicose veins and all, and if that wasn’t one of God’s miracles then you tell me what is. And if a coworker on Aisle 19 needs some of the same, whether she borrows them legit or maybe on the sly from out of your purse in the break room, what is a miracle that gets spreads around, if not more miracle?

The first to fall in any war are forgotten. No love gets lost over one person’s reckless mistake. Only after it’s a mountain of bodies bagged do we think to raise a flag and call the mistake by a different name, because one downfall times a thousand has got to mean something. It needs its own brand, some point to all the sacrifice.

Barbara Kingsolver: Demon Copperhead

Barbara Kingsolver on odottanut kiinnostavien kirjailijoiden listalla pitkään ja hänen uusin romaaninsa Demon Copperhead on tullut suositusalgoritmeissa vastaan niin usein, että päätin viimein tutustua. Jo nimi kertoo, että romaani on saanut inspiraationsa Charles Dickensin klassikosta David Copperfield. Epäröin ensin romaanin lukemista, sillä en ole lukenut Dickensin kirjaa. Aloitin kuitenkin yli 21-tuntisen äänikirjan kuuntelun ja se imaisi heti mukaansa. Romaani ei vaadi Dickens-tuntemusta, se on täysin oma tarinansa, ja pelkät yleistiedot David Copperfieldista riittivät huomaamaan yhtäläisyyksiä tarinoissa ja henkilöiden nimissä. Nyt ei olla Dickensin viktoriaanisessa Englannissa, vaan nykypäivän Yhdysvalloissa, tarkemmin ottaen työttömyyden, köyhyyden ja opioidikriisin riivaamassa Appalakkien vuoristossa Virginiassa.

Damon Fields alias Demon Copperhead syntyy kauniiseen mutta kirottuun paikkaan 80-luvun loppupuolella. Hän asuu huumeaddiktin teiniäitinsä kanssa pienessä trailerissa Virginiassa. Kuolleelta isältään Demon on perinyt vain komeat piirtensä ja kuparinväriset hiuksensa. Äidin vaihtuvat miehet eivät tarjoa muuta kuin väkivallan uhkaa. Onneksi naapurissa asuu ystävällinen Peggottin perhe, joka pystyy tarjoamaan turvaa ja normaalia arkea, silloin kun äiti on vieroituksessa. Kun Demonin äiti kuolee lääkkeiden yliannostukseen, orpopoika joutuu kuitenkin viranomaisten armoille. Seuraa ketju toinen toistaan ankeampia sijoituskoteja ja -laitoksia, joissa lapsilla teetetään laittomasti ja usein myös laittomia töitä. Yhdestä Demon ottaa lopulta hatkat ja liftaa etsimään mummoaan, jota ei ole koskaan tavannut. Mummo järjestää pojanpoikansa paikallisen futisvalmentajan suojelukseen ja Demon saa näyttää kykynsä amerikkalaisessa jalkapallossa. Esiteinin elämä näyttää jo vähän ruusuisemmalta, kunnes urheiluvamma tutustuttaa Demonin kipulääkkeiden ihmeelliseen maailmaan. Demonilla on siis jo seuraava demoni taltutettavanaan: huumeet.

Vaikka saakin inspiraationsa Dickensin klassikosta, Demon Copperhead on läpeensä amerikkalainen yhteiskuntakritiikki. Kingsolver nyökkää Dickensin suuntaan myös suoraan, kun Demon tutustuu koulussa miehen tuotantoon: Likewise the Charles Dickens one, seriously old guy, dead and a foreigner, but Christ Jesus did he get the picture on kids and orphans getting screwed over and nobody giving a rat’s ass. You’d think he was from around here. Ei ole maailma hirveästi mennyt eteenpäin Dickensin ajoista siis. Suosittelenkin tämän romaanin kylkeen paria tietoteosta. Yhdysvaltain opioidikriisistä kertova Patrick Radden Keefen Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty julkaistaan maaliskuussa suomeksi nimellä Kivun valtakunta (Gummerus). Se käsittelee opioidikriisin pääpahista, Sacklerin perheen johtamaa Purdue Pharmaa, johon myös Kingsolver romaanissaan suoraan viittaa. J. D. Vance puuolestaan muistelee omaa lapsuuttaan Appalakkien vuoriston näköalattomuuden keskellä muistelmateoksessaan Hillbilly Elegy. Kirjasta on myös tehty Ron Howardin ohjaama elokuva. Sen avulla päässee helposti myös Demon Copperheadin tunnelmaan.

Demon Copperhead on eeppinen matka sitkeän päähenkilön kyydissä läpi uskomattomien koettelemusten. Demonin omalla kertojaäänellä minämuodossa kronologisesti etenevä tarina toimii erittäin hyvin äänikirjana. Kingsolverin upea kieli saa lisäväriä lukijan paikallisaksentista, jota alkukankeuden jälkeen kuuntelee mielellään. Kaiken surkeuden keskellä valona loistaa Demonin ironinen huumori ja loputon kekseliäisyys sekä Appalakkien ihmiset, jotka kaikesta huolimatta ovat päättäneet selviytyä ja rakastaa kotiseutuaan, vaikka se on antanut heille niin vähän takaisin. Demon on taitava piirtäjä ja tuo taito kantaa häntä läpi vaikeuksien. Intohimoisesti Marvel-sarjakuvia rakastava Demon huomaa, ettei supersankareiden joukosta löydy yhtään hänen elinympäristöönsä sopivia, joten hänen on luotava sellaisia sankareita itse. Hänen oma supervoimansa on lannistumattomuus. Kuten yksi hänen opettajansa (yksi niistä paremmista) sanoo: “You know, sometimes you hear about these miracles, where a car gets completely mangled in a wreck. But then the driver walks out of it alive? I’m saying you are that driver.”

Demon Copperhead on kaikesta kurjuuden kuvauksesta huolimatta ihmeen kaunis ja lämminhenkinen romaani. Barbara Kingsolver asuu perheineen maatilalla Appalakkien vuoristoseudulla ja tuntee alueen ongelmat hyvin. Kingsolver on monesti palkittu kirjailija, joka on julkaissut runoja, novelleja, romaaneja ja tietoteoksia. Hänen teoksensa käsittelevät usein sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja muita yhteiskunnallisia teemoja yksilön näkökulmasta. Häneltä on suomennettu kaksi romaania: Myrkkypuun siemen (Like 1999) ja Täyttymysten kesä (Like 2004).

Helmet-lukuhaaste 2023:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 22 – Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon.

Barbara Kingsolver:
Demon Copperhead
HarperAudio 2022
Äänikirjan lukija: Charlie Thurston

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Appalakkien vuoristo Barbara Kingsolver Demon Copperhead helmet2023 helmethaaste kasvutarina köyhyys lastensuojelu opioidikriisi orvot riippuvuus Virginia


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Olisikin melkoinen työ lukea David Copperfield alle, muistelen ainakin että on varsin paksu? 😀

    Tämä Demon Copperhead kuulostaa sen verran rajulta että ei taida olla minun juttuni – ainakaan nyt.

    1. Todellakin, taitaa olla tuhatsivuinen järkäle kyseessä. Ei tämä Kingsolverin kirjakaan kovin lyhyt ole, vaikka onkin vain puolet Dickensista. Hurjia juttuja kyllä, mutta ei mitenkään raskas lukea (tai kuunnella). Kronologisesti etenevässä minäkerronnassa on aina se lohtu, että tietää päähenkilölle lopuksi käyneen ihan hyvin, kun on tätä tarinaa kertomassa 😄 Ja Demonilla on hyvä huumori, mikä keventää synkissäkin kohdissa.

keyboard_arrow_up