Metsästäjä laski edellisenä päivänä surmaamansa hylkeen pään varovaisesti, melkein hellästi karsikkopuun juurelle ja käänsi katseensa kohti puun latvaa. Hän pyysi, että puu auttaisi hänen surmaamansa hylkeen henkeä nousemaan yön merelle lintujen suurta öistä tietä pitkin. Hän ylisti hylkeen voimaa, kauneutta ja viisautta ja pyysi siltä vielä kerran anteeksi.

– Anteeksi, pikkuveli, sanoi hän hylkeelle. – En minä sinua turhaan tappanut. Sinun veresi ja lihasi ruokkii minua ja äitiäni ja isääni ja siskoani ja veljiäni. Sinun ansioistasi meillä ei ole kylmä pakkasella, savu ei mene silmiimme emmekä joudu elämään illalla pimeässä. Yritin tappaa sinut niin nopeasti kuin vain osasin, niin ettet olisi tuntenut turhaa kipua, ja enkös minä siinä onnistunutkin. Uskon, että meren henget ymmärtävät, miksi minun piti sinut tappaa, ja antavat minulle anteeksi. Toivon, että sinäkin voit niin tehdä ja että palaat pian takaisin maan päälle uudessa hahmossa.

Metsästäjä kyykistyi hylkeen pään vierelle.

– Toivon, että pystyt antamaan minulle anteeksi, mutta jos et pysty niin tekemään… tiedät, mistä minut löytää.

Metsästäjä kosketti vielä kerran hylkeen päätä. Sitten hän nousi pystyyn, käänsi selkänsä karsikkopuulle ja palasi kylään, suuren kivirakan viertä, Ikuisuuden kivikehän ohi, hiiden läpi.

Suomi 100, Viro 100. Pah. On aika katsoa kauemmas ja sukeltaa maidemme muinaishistoriaan. Risto Isomäki kuljettaa lukijan uudessa kirjassaan Viiden meren kansa 11 000 vuotta taaksepäin, aikaan jolloin ensimmäiset asukkaat saapuivat alueelle, jonka me tunnemme Suomena. Isomäki on valinnut tunnettuja muinaiskertomuksia, joiden ympärille on rakentanut oman fiktiivisen karttansa Suomen ja Viron muinaishistoriaan. Sulavan jäätikön reunamilla hylkeitä pyytävän kansan parista liikutaan ajassa aina 1200-luvun verisiin ristiretkiin. Pidä siis hatusta kiinni ja hyppää mukaan seikkailuun. Lue ainakin tämä teksti loppuun, sillä siellä odottaa ohjeet arvontaan, josta voit voittaa tämän hienon teoksen itsellesi!

Viiden meren kansa on saanut innoituksensa uudesta arkeologisesta, kielitieteellisestä ja geenivirtoja koskevasta tutkimuksesta. Arvostan suuresti ihmistä, jonka mielikuvitus ja taidot riittävät luomaan tällaisesta materiaalista uskottavaa ja eläväistä tarinaa. Stonehenge-tyyliset megaliittikulttuurin monumentit eli jätinkirkot, sukujen tarinaa kertovat pyhät karsikkopuut ja maan kohoamisen seurauksena koko ajan paikkaa vaihtavat kylät tarjoavat maagiset puitteet näille kertomuksille. Yksi tarunhohtoinen paikka löytyy naapurin puolelta, Saarenmaalta, jonne ammoisina aikoina pudonnut meteori on kutkuttanut ihmisten mielikuvitusta laajalti. Isomäki sijoittaa sinne tarun, jossa Lemminkäinen seurueineen rohkeasti kulkee taivaalta pudonneen lohikäärmeen, auringon poikasen, jäljillä. Lohikäärmeen putoamispaikalta he löytävät erikoista kiviainesta, joka sytyttää seppä Ilmarisessa idean kuululle ahjolleen.

En osaa päättää pitäisikö kirjaa nimittää romaaniksi vai novellikokoelmaksi. Mikään jatkuvajuoninen teos ei ole kyseessä, tuhansien vuosien ajanjakso estää jo itsessään henkilökuvauksen jatkuvuuden tarinasta toiseen. Joitain pieniä punaisen langan pätkiä löysin kuljettaessa tarinasta toiseen. Esimerkiksi Kaalin kraateriin ja jätinkirkkoihin palataan eri ajoissa. Alkupuolen kertomukset tempaavat mukaansa eri tavoin kuin loppupuolen puuduttavammat ristiretkikuvaukset. Pidin erityisesti tarinasta Hylkeiden kansa, jossa metsästäjänuorukainen lähtee vaimonhakuun kauas etelään ja palaa lopulta nuorikkonsa kanssa kotikonnuille juuri kun seutu hautautuu jättiaallon alle. Kyseessä on Yli-Iissä sijainnut Kierikki, jonka spekuloidaan jääneen tsunamin alle.

Kun kehiin astuu kristinusko, kertomusten meno alkaa olla asiaankuuluvan raakaa. Kuten Isomäki loppuhuomautuksissaan toteaa, hän on kuvannut ristiretkeläiset pöyristyttävän väkivaltaisina raakalaisina pelkästään siksi, että ristiretkeläiset olivat pöyristyttävän väkivaltaisia raakalaisia. Kolme viimeistä kertomusta, sivumäärältään lähes puolet kirjasta, keskittyy esittelemään näitä brutaaleja tuhoamisretkiä, jotka kohdistuivat takapajuisina pidettyihin pakanakansoihin, joiden paholaismaisista tavoista pääsi eroon vain tappamalla. Paholaisen tyttäret kuvaa tällaista silmitöntä hävitystä, joka kohdistuu pakanallisiin hedelmällisyysjuhliin. Versio tutusta Lallin tarusta taas kuvaa Lallin kostoiskua ristiretkeläisten tuhottua perheen pyhän karsikkopuun. Viimeisessä kertomuksessa kärvistellään sotaretkellä Riianlahdella. Näitä verisiä ja visvaisia tarinoita lukiessa tuli ikävä Hylkeiden kansan metsästäjäpoikaa, joka liikuttavasti pyytää anteeksi tappamaltaan hylkeeltä.

Olin kiitollinen lopussa olevasta tietopaketista, joka auttoi tiedonjanoon ja säästi turhalta googlettamiselta. Tosin “Muutama jälkihuomautus” oli melkoisen harhaanjohtava otsikko lähes 50-sivuiselle seikkaperäiselle selvitykselle. Tieto-osiosta huomaa Isomäen innostuksen aiheeseen. Vähän kevyempikin tietopaketti olisi riittänyt  – ainakin minulle, joka luin kirjaa enemmän kaunokirjallisuus edellä. Eihän siitä pääse yli eikä ympäri, että kirjasta tulee mieleen Juha Hurmeen Niemi. Samoissa kulttuurihistoriallisissa maisemissa ja ajanjaksoissa liikutaan. Siinä missä Niemi on kaunokirjallisuuden palkinnon voittanut leppoisa luentomateriaali, Isomäen teosta voisi kuvata vankkaan tietopohjaan nojautuvaksi kaunokirjalliseksi tarinakokoelmaksi. Siitä on leppoisuus kaukana, sen sijaan monet tarinat onnistuvat koskettamaan ja kauhistuttamaan. Molemmissa teoksissa kirjailijoiden perehtyneisyys aiheeseen saa lukijan pyörryksiin. Viiden meren kansa on hieno lisä maamme vaihtoehtoiseen historiankirjoitukseen.

Kirja-arvonta

Jos sinäkin haluat sukeltaa maamme kiehtovaan muinaishistoriaan, nyt sinulla on hyvä mahdollisuus voittaa Risto Isomäen Viiden meren kansa omaksesi. Into Kustannus on luvannut arvottavakseni yhden teoksen. Osallistu arvontaan kommentoimalla alle. Osallistumisaikaa on torstaihin 20.9.2018 klo 20 asti, jonka jälkeen arvon yhden voittajan kommentin jättäneiden joukosta. Voittaja päivitetään tälle sivulle, jonka jälkeen otan voittajaan yhteyttä sähköpostitse postitusosoitteen saamiseksi. Kommenttikentässä ilmoitettu sähköpostiosoite ei näy muille sivukävijöille. Onnea arvontaan!

EDIT 20.9.2018 klo 20.00: Arvonta on päättynyt, kone arpoi voittajaksi Hilkan. Onnea ja hyviä lukuhetkiä!

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirja kohtaan 29 – Kirjassa on lohikäärme. Tämä on ollut erityisen hankala haastekohta, koska olen yrittänyt löytää siihen jotain muuta kuin varsinaista fantasiakirjallisuutta (ja koska olen jo lukenut Kazuo Ishiguron romaanin Haudattu jättiläinen). Enpä olisi uskonut, että löydän lohikäärmeeni tästä kotimaamme historiaa käsittelevästä kirjasta!

Helmet-musahaaste:
Musahaasteessa kuuntelin Uuno Klamin säveltämää musiikkia Kalevala-aiheiseen balettiin Pyörteitä. Samalla albumilla on myös teos Lemminkäisen seikkailut saaressa. Eipä voisi paremmin sopia tähän kirjaan! Sijoitan albumin haastekohtaan 21 – Balettimusiikkia. Kaikki haasteessa kuuntelemani musiikki löytyy Spotify-listalta Helmet-musahaaste 2018.

Laitetaanpa tämä vielä osaksi Ompun Rakas Viro -haastetta, kun kerran naapurimaankin muinaishistoriaa sivuttiin. #rakasviro

Risto Isomäki: Viiden meren kansa

Risto Isomäki: Viiden meren kansa
Into Kustannus 2018
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Kulttuuri kukoistaa

Tietoa kirjoittajasta

Kirjaluotsi on valmentaja ja viestijä, joka hengittää kirjallisuutta ja uskoo kaikenlaisten kirjojen ja tarinoiden elämänlaatua parantavaan voimaan. Kirjaluotsi kuvaa omia kokemuksiaan mieltä avartaneista tarinoista.

88 Kommenttia

 1. Outi Leino says:

  14/09/18 @ 16:03 

  Tykkään Risto Isomäen kirjoista, tämän uusimman aion lukea myös!

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   14/09/18 @ 16:33 

   Tämä oli kyllä mainio teos. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 2. Riitta Salmenoja says:

  14/09/18 @ 17:09 

  Moi! Olen lukenut useita Isomäen kirjoja, yhdistävät kiinostavasti asiaa ja tarinaa. Tämä kuulostaa todella mielenkiintoiselta.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   14/09/18 @ 17:10 

   Tässä tosiaan oli hienosti solmittu faktaa ja fiktiota. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 3. JennaO says:

  14/09/18 @ 19:42 

  Kuulostaa valtavan mielenkiintoiselta kirjalta! Tämä on aivan pakko päästä lukemaan.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   14/09/18 @ 21:21 

   Kiva että kirja kiinnostaa, onnea arvontaan!

   Vastaa
 4. MarjaKoo says:

  14/09/18 @ 20:02 

  Tämä kiinnostaa kovasti ja nyt on muinaishistoriasta muutenkin ilmestynyt hyviä ja mielenkiintoisia kirjoja, herkkua historiasta innostuneelle.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   14/09/18 @ 21:23 

   Totta, muinaishistoria tuntuu nyt kiinnostavan monia. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 5. Sarbba says:

  14/09/18 @ 22:39 

  Mukana arvonnassa ehdottomasti!😊

  Vastaa
 6. Elina says:

  15/09/18 @ 01:29 

  Olin suunnitellut lukevani Isomäeltä jotain kohtaan kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenellä, joten tämä tuli juuri passelisti!

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 09:30 

   No sehän sattui sopivasti. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 7. Seija Utriainen says:

  15/09/18 @ 10:50 

  Mukana ollaan.mieheni on kova lukemaan.uskon että kiinnostaa.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 11:13 

   Hienoa, toivottavasti saatte tästä lisää luettavaa. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 8. jarmo ahlgren says:

  15/09/18 @ 11:03 

  Hyvää tarinaa.

  Vastaa
 9. riitta uygun says:

  15/09/18 @ 11:04 

  mukana arvonnassa

  Vastaa
 10. Pirjo says:

  15/09/18 @ 11:26 

  Osallistun arvontaan kiinnostaa

  Vastaa
 11. Toni Silvennoinen says:

  15/09/18 @ 11:41 

  Vesi herahti kielelle, tai paremminkin silmäkulmaan tätä lukiessani. Teos vaikuttaa siltä, että se kuuluu jokaisen kirjahyllyn omistajan valikoimaan.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 12:29 

   Toivottavasti siis löytyy pian myös sinun hyllystäsi, onnea arvontaan!

   Vastaa
 12. Vuokko Korhonen says:

  15/09/18 @ 13:04 

  Mukana ehdottomasti

  Vastaa
 13. Salli says:

  15/09/18 @ 13:11 

  Mukaan kiinnostavan kirjan arvontaan.

  Vastaa
 14. Mirka says:

  15/09/18 @ 15:26 

  Tämä kuulostaa aivan minun kirjalle! Isomäki ei ole entuudestaan tuttu, mutta kirjan aihe kiinnostaa kovasti ja pitää päästä kyllä ehdottomasti lukemaan ☺️

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 15:58 

   Hienoa että löytyi uusi kiinnostava kirjailija. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 15. Piia Aho says:

  15/09/18 @ 17:28 

  Mukana arvonnassa

  Vastaa
 16. Minna says:

  15/09/18 @ 18:12 

  Isomäen kirjoihin en ole vielä ehtinyt tutustumaan mutta tämä vaikuttaa hykerryttävän kiinnostavalta. Jospa arpaonni suosisi kerrankin…

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 18:55 

   Tämä oli minullekin ensimmäinen Isomäen kirja, jonka olen lukenut. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 17. Liisa says:

  15/09/18 @ 18:43 

  Kiitos kirjaesittelystä! Tämä kirja on kyllä lisättävä lukulistalle

  Vastaa
 18. Mirka Järvinen says:

  15/09/18 @ 20:32 

  Vaikealukuinen sivu, mutta tuli luettua

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 21:46 

   Toivottavasti kirja on sitten helppolukuisempi. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 19. Hannele says:

  15/09/18 @ 20:48 

  En ole lukenut tällaista teosta aikaisemmin, mutta kuvaus herätti mielenkiintoni!

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 21:47 

   Kiva että kiinnostuit, tällainen tietopohjainen fiktio on kyllä kiehtovaa. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 20. Johanna Matilainen says:

  15/09/18 @ 22:04 

  Uusi tuttavuus. Mielenkiintoinen tuo teksti. Lukulistalle.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   15/09/18 @ 22:48 

   Kiva jos löytyi uusi kiinnostava tuttavuus, onnea arvontaan!

   Vastaa
 21. Tiina Mäkelä says:

  15/09/18 @ 22:57 

  Risto “Verne” Isomäen kirjoissa yhdistyvät, tieto, tutkimus ja lennokas mielikuvitus. Tykkään.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   16/09/18 @ 08:56 

   Osuva lisänimi kirjailijalle 😀 Onnea arvontaan!

   Vastaa
 22. Lars Lindqvist says:

  15/09/18 @ 23:06 

  Mielenkiintoinen alku

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   16/09/18 @ 08:58 

   Tuo lainaus ei ole aivan kirjan alusta vaan tarinasta nimeltä Hylkeiden kansa. Minusta yksi kirjan parhaista tarinoista. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 23. Seija Gauffin says:

  16/09/18 @ 00:00 

  Risto Isomäki on yksi kotimaisista suosikeistani. Tämä aihepiiri kiinnostaa minua kovasti. Jos onnistun voittamaan kirjan, lähetän sen lukemisen jälkeen Berliinissä asuvalle ystävälleni ja hänen tyttärelleen, joka valmistui juuri arkeologiksi.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   16/09/18 @ 08:59 

   Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta, onnea arvontaan!

   Vastaa
 24. Minna says:

  16/09/18 @ 00:01 

  Kirjan aihe kuulostaa kyllä todella kiehtovalta ja mielenkiintoiselta. En ole koskaan tutustunut Isomäen kirjoihin niin tämä olisikin nyt oiva tilaisuus 🙂

  Vastaa
 25. Elise H. says:

  16/09/18 @ 02:38 

  Kyllä vain kiinnostaisi kovastikin, mukana arvonnassa siis!

  Vastaa
 26. Mari says:

  16/09/18 @ 07:56 

  Mielenkiintoinen kirja

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   16/09/18 @ 09:02 

   No sitä tämä todella on. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 27. Hansku Koo says:

  16/09/18 @ 08:00 

  Mielenkiintoiselta vaikuttaa, mukana! 🙂

  Vastaa
 28. Anna Kortesalmi says:

  16/09/18 @ 09:55 

  Isomäki kiinnostaa 🙂

  Vastaa
 29. Anniina Lång says:

  16/09/18 @ 10:35 

  Mukana!

  Vastaa
 30. Päivi says:

  16/09/18 @ 11:29 

  Hei! Ilolla mukana hyvältä vaikuttavan kirjan arvonnassa!

  Vastaa
 31. Terttu says:

  16/09/18 @ 12:20 

  Ilolla mukana arvonnassa!

  Vastaa
 32. Marianne says:

  16/09/18 @ 18:40 

  Tunnen itse olevan nyky-elämän meren kansaa, ruotsissa syntyneenä ja nuoruuteni asuneena tänne Suomeen muuttaneena, elämäni on koostunut varsinkin Itämeren maisemista ja sen havainnoinnista monien saaritomatkojeni kautta myös Viron puolen upeaan Saarenmaahan tutustuen.
  Tähän astiset 50 vuotta levottoman sieluni ja elämän nälkäni reissaaminen lähi ja maailman merillä on kuin kroonistunut sairaus joka ei lähde itsestäni, vaikka sanonta kuuluu “älä lähde merta edemmäs kalaan”

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   16/09/18 @ 18:48 

   Kuulostaa kiehtovalta! Tässä kirjassakin ollaan kaukana kalassa. Ollaan niin kaukana historiassa, että Itämeri on vielä hyvin pieni lätäkkö ja seutuja ympäröi Suuri Länsimeri. Isomäki myös kertoo miten suomalais-ugrilaisten kansojen alkuperäinen maailmanmeri oli Kaspianmeri. Varmasti kiinnostavia juttuja sinulle. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 33. Jussi Väisänen says:

  16/09/18 @ 20:48 

  Vaikuttaa mahtavalta kirjalta.

  Vastaa
 34. Anu says:

  17/09/18 @ 00:44 

  Historia kiinnostaa aina, joten varmaan tämäkin 😊

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   17/09/18 @ 10:53 

   Ainakin muinaishistorian ystäviä tämä varmasti kiinnostaa, onnea arvontaan!

   Vastaa
 35. Sanna P says:

  17/09/18 @ 10:00 

  Kyllä todellakin haluisin lukea, todella mielenkiintoinen aihe ^_^

  Vastaa
 36. Reijo Grönlund says:

  17/09/18 @ 12:47 

  Kiitos mahdollisuudesta saada kirja veloituksetta

  Vastaa
 37. Kyllikki Grönlund says:

  17/09/18 @ 12:48 

  Vois tuonkin lukaista

  Vastaa
 38. Ruut Grönlund says:

  17/09/18 @ 12:49 

  Harrastajalle nautinnollisia hetkiä

  Vastaa
 39. Rafael Grönlund says:

  17/09/18 @ 12:50 

  Innolla kirjaa odottaen

  Vastaa
 40. anna s. says:

  20/09/18 @ 06:04 

  Mukana, kyllä kiinnostaisi 🙂

  Vastaa
 41. hilkka says:

  20/09/18 @ 06:05 

  Kyllä tulisi luettua 🙂

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   20/09/18 @ 09:37 

   Toivotan siis onnea arvontaan!

   Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   20/09/18 @ 20:09 

   Onnea Hilkka! Arpa osui sinuun ja voitit luettavaa syysiltoihin. Pyydän osoitetietosi sähköpostitse.

   Vastaa
 42. Paula/Kirjan pauloissa says:

  20/09/18 @ 15:02 

  Isomäen Sarasvatin hiekkaa oli vangitseva lukukokemus. Josko pääsisi kokeilemaan, onko tässä jotain samaa. Mukana arvonnassa.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   20/09/18 @ 16:30 

   Minulla on Sarasvatin hiekkaa vielä lukematta, siitä olenkin nähnyt hyviä arvioita. Onnea arvontaan!

   Vastaa
 43. Laura says:

  20/09/18 @ 15:38 

  Tämä olisikin minulle uusi tuttavuus, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Mielelläni osallistun arvontaan.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   20/09/18 @ 16:31 

   Uusia tuttavuuksia on aina mukava löytää 🙂 Onnea arvontaan!

   Vastaa
 44. takkutukka says:

  05/10/18 @ 13:10 

  Isomäen teokset eivät ole tuottaneet ainuttakaan pettymystä ja kaiken muun hyvän lisäksi on ilo näin lukijana saada jakaa hänen suuri kunnioituksensa ja rakkautensa luontoa kohtaan.
  Tuuhea teos; enemmänkinkin soisi olevan tarjolla tämän tyyppistä spekuloivaa ja avartavaa historiankirjoitusta:)

  Vastaa