menu Menu
Aris Fioretos: Nelly B:n sydän
Fioretos Aris, Käännöskirjallisuus, Ruotsi, Teos 15/05/2019 5 kommenttia
Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin Edellinen Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei Seuraava

Tasa-arvo ei ole naiskysymys, vaikka me olemmekin siinä altavastaajia. Tasa-arvo on ihmisoikeuskysymys. Epäoikeudenmukaisuus ei ole minulle mikään uusi asia, mutta tasapaino on. Ystävystyttyäni Irman kanssa opin että naisilla, jotka tuntevat vetoa toisiinsa, ei ole tiettyjä vakiintuneita rooleja. Me olemme avoimia, me olemme keskeneräisiä. Lisäksi suhteessamme vallitsee symmetria, ja se tuo vakautta tilanteeseen jossa mikään muu ei ole pysyvää. Ehkä me muodostamme X-kirjaimen, kaksi siipeä yhdistyneenä tuntemattomaksi tekijäksi. Tunnen himon pyyhkivän lävitseni aaltoina, se tulee ja menee ja tulee taas – ja tiedän, että liikkeellä ei ole päätepistettä, se virtaa minuun ja minusta ulos ja Irmaan ja Irmasta ulos. Kuka voi sanoa mistä me alamme ja mihin me päätymme? Ei haittaa, vaikka aallot lakkaisivat huomenna. Tulisin surulliseksi ja vaipuisin epätoivoon, totta kai, mutta samalla myös tietäisin olleeni osa jotain suurempaa, jotain ääretöntä, jotain millä ei ole alkua eikä loppua. Me olemme siinä mukana jonkin aikaa, siinä kaikki. Irman ansiosta tiedän, että se ulottuu meitä kahta pidemmälle.

Aris Fioretos: Nelly B:n sydän

Ei siitä pääse yli eikä ympäri, Aris Fioretos on mestari sanoittamaan naisen sielunelämää. Hämmästelin sitä jo edellisen romaanin Maryn kohdalla (tosin hämmästelyt jäi jostain syystä kirjoittamatta blogiin) ja nyt Nelly B:n sydän sykkii taas niin herkällä ja aistillisella tavalla, että tuntuu kuin sama sydän sykkisi kirjailijan rinnassa. Ja kaiken lisäksi käsissä on Berliiniin sijoittuva romaani, jossa ei ole natseja eikä juutalaisten kärsimystä. Eletään sotien välistä, iloista 20-lukua, ja nyt on kyse rakkaudesta.

Nelly B:n sydän pohjautuu löyhästi todellisen henkilön tarinaan. Esikuvana on ollut Saksan ensimmäinen naislentäjä Melli Beese, joka perusti miehensä Charles Boutardin kanssa Berliinin Johannisthaliin lentokoulun vuonna 1912. Ensimmäisen maailmansodan aikana Charles internoitiin, koska hän oli Ranskan kansalainen, ja internointiaikana hän sairasti tuberkuloosin. Sodan jälkeen pari erosi ja kaksi vuotta myöhemmin Melli Beese teki itsemurhan. Fioretos on romaanissaan keskittynyt kuvittelemaan mitä Beesen, kirjassa Nelly Becker-Boulardin, elämässä tapahtui tuona sodan ja avioeron jälkeisenä aikana, mistä todellisuudessa ei tiedetä paljoakaan.

Nelly rakastaa lentämistä yli kaiken, mutta lääkäri laittaa kaikelle stopin. Nellyn sydän ei kestä enää lentämistä. Kun avioparia yhdistänyt asia on nyt toiselta poissuljettu, myös suhteen tukipilarit alkavat kaatua. Paul yrittää kyllä piristää Nellya, mutta mikään ei auta. Lentäminen on merkinnyt Nellylle vapautta, nyt vapauden tunne on löydettävä muualta. Nelly jättää miehensä, muuttaa asumaan täysihoitolaan ja aloittaa työt BMW:llä moottoripyörien esittelijänä. Sitten hän tapaa Irman ja rakastuu. Irma on 14 vuotta häntä nuorempi ja työskentelee mainostoimistossa. Irman kanssa Nelly löytää uudenlaisen intohimon, mutta suhde on epäsymmetrinen ja oikukas. Irma on nuori ja haluaa pitää vapautensa, Nelly haluaisi hänet kokonaan itselleen. Mustasukkaisuus ja epävarmuus ovat Nellylle uusia tunteita, joiden kanssa on vaikea tulla sinuiksi. Sen sijaan rakkaus naiseen tuntuu luontevalta ja oikealta.

Kuvanveistäjänä, jääpurjehtijana ja lentäjänä seikkaillut Nelly on määrätietoinen nainen, mutta ihastuminen nuoreen Irmaan tuo hänestä esiin myös haavoittuvan ja epävarman puolen. Fioretos kuvaa vivahteikkaasti niitä tunteita, joita Nelly käy läpi tehdessään tätä itselleen uudenlaista tutkimusmatkaa. Samalla Nelly B:n sydän on myös sairauskertomus ja tarina riippuvuudesta. Riippuvuus Irman rakkaudesta on asia sinänsä, mutta Nelly on kehittänyt myös konkreettisen riippuvuuden hermotippoihin, joita hänelle on aikoinaan määrätty lento-onnettomuuden jälkeiseen jännitystilaan. Vaikka elämä on nyt sidottu maan kamaralle, jännitysoireet tuntuvat vain pahenevan.

Fioretos kirjoittaa aistillisesti ja teksti on täynnä pieniä jalokiviä löydettäväksi. Outi Mennan suomennos tavoittaa hienosti kielen vivahteet. Nellyn ja Irman lisäksi kirjassa seurataan myös Nellyn täysihoitolan asukkaiden sydämeenkäypiä tarinoita. Juonellisesti romaani jää hieman junnaamaan ja harhauduinkin välissä lukemaan toisen kirjan poistaakseni lukujumia. Onneksi palasin tämän romaanin pariin, sillä loppua kohden jännite palaa kun Nelly pääsee vielä kerran nousemaan siiville. Sydänalaa monella tapaa vihlova romaani on kaunis päältä ja sisältä.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 44 – Kirja kertoo Berliinistä.

Aris Fioretos: Nelly B:n sydän
Nelly B:s hjärta. Ett protokoll. (2018),
suom. Outi Menna
Teos 2018
Oma ostos

Muissa blogeissa:
Kaikkia värejä
Kirjareppu
Kirjasta kirjaan
Kirjasähkökäyrä
Kirsin Book Club

Aris Fioretos: Nelly B:n sydän

Osallistun Tuijata-blogin Kirjaostos-haasteeseen, jonka tarkoituksena on muistuttaa, että kirjan ostaminen hyödyttää kirjallisuutta.

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#kirjaostos 20-luku Aris Fioretos helmethaaste Nelly B:n sydän rakkaus Saksa Teos


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Kiitos <3
    Fioretoksen tarinat ovat huippuja. Maryn jälkeen Nelly B:n sydän oli hieman vaisu, mutta hieno kirja kaikenkaikkiaan.

    1. Fioretos kirjoittaa taivaallisesti. Maryn rajuuteen verrattuna Nelly B on tosiaan kesympi tapaus, mutta samaa pakahduttavaa tuntua näissä on molemmissa.

  2. Voi teitä uutteria lukijoita:” harhauduinkin välissä lukemaan toisen kirjan poistaakseni lukujumia” 🙂 Minä harhautuisin tuossa tilanteessa sohvalle löhöilemään…No, olen vain kateellinen, kun en itse pysty pitämään kahta kirjaa samaan aikaan kesken.

    1. Leena, en minäkään ennen pystynyt, mutta nykyään minulla on aina kesken perinteinen kirja ja äänikirja. Tämä oli poikkeuksellista, että oli kaksi fyysistä kirjaa kesken. Aloitin Akwaeki Emezin romaanin lukemisen kirjastossa enkä sitten malttanut lopettaa. Se veti sillä hetkellä enemmän puoleensa kuin tämä Fioretos, mutta onneksi palasin vielä Nelly B:n tarinaan. Olen tosi hyvä myös löhöilemään sohvalla, mutta yleensä sielläkin on seurana kirja, vähintään kuulokkeissa 😉

  3. Kiitos haasteosallistumisesta ja kirjavinkistäsi. Olen kävellyt muutaman kerran tämän kirjan ohi. Seuraavalla kerralla pysähdyn.

keyboard_arrow_up