menu Menu
Anneli Kanto: Rottien pyhimys
Gummerus, Kanto Anneli, Kotimainen kaunokirjallisuus, Suomi 14/05/2021 0 kommenttia
Maggie O'Farrell: Hamnet Edellinen Saara Turunen: Järjettömiä asioita Seuraava

Menin varovasti lähemmäs ja kurkistin pylvään takaa kun näytti siltä että ihmiset seinässä kaatuvat päälleni mutta kirkkoväärti nauroi remakasti pelolleni ja sanoi että etkös ole moista ennen nähnyt ja etkös tiedä kuvia olevan olemassa. Kun uskalsin katsoa seinälle ymmärsin etteivät ne olleet oikeita ihmisiä vaan ihmisestä piirrettyjä kuvaamuksia. En tiennyt että ihmisen voi tehdä viivoiksi ja eläimenkin ja seinään oli tehty valkoinen lintu. Se oli ihme. Ihminen on ihminen ja seisoo kirkon lattialla puhuu ja haisee mutta hänet voi muuttaa viivoiksi ja väreiksi ja silti ihminen siinä on ja näen vielä senkin että ihminen on hädissään ja menee karkuun.

Anneli Kanto: Rottien pyhimys

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on tunnettu keskiaikaisista seinämaalauksistaan. Noin 1513-1516 tehdyt kalkkimaalaukset edustavat myöhäisgotiikkaa ja ne esittävät 180 Raamatun kertomusta luomisesta viimeiseen tuomioon sekä kuvasarjoja pyhimyskertomuksista. Hattulan kirkkomaalareista ei ole jäänyt jälkipolville tietoa ja tähän tietoaukkoon Anneli Kanto iskee herkullisessa historiallisessa romaanissaan Rottien pyhimys. Kirjassa Hattulaan saapuvat Sveanmaalta maalarimestari Andreas Pictor ja mestari Martinus, joka on myös neuvotellut keikasta tuomiokapitulin ja lahjoittajien kanssa. Rahasta ei säästellä, kun kirkkoa koristellaan tulevia vuosisatoja varten. Haastavaa on päästä yhteisymmärrykseen kirkkoon tulevista kuvista, jokaisella kun tuntuu olevan oma lempipyhimyksensä. Oppipoikana, vanttina ja tulkkina maalarimestareille toimii Vilppu Niilonpoika. Kun hän loukkaa itsensä pudotessaan tellingeiltä, maalareilla on ongelma. Ja tässä kohtaa astuu esiin romaanin todellinen päähenkilö, tiilimestari Rutgerin ottotytär Pelliina. Hän on kyläläisten syrjimä, mutta hänellä on tiilimestarin opetuksen ansiosta käsillä tekemisen taito, joka tekee hänestä kirkkomaalareiden silmissä arvokkaan. Hän pääsee vantiksi Vilpun paikalle ja oppii kadehdittavan nopeasti kirkkomaalauksen salat.

Maalariporukan ympärillä pyörii myös muita kiinnostavia henkilöitä. Kirkkoherra Petrus Herckepaeus, entiseltä nimeltään Pekka Härkäpää eli Mulli-Pekka, yrittää karistaa entistä minäänsä turvautumalla joka välissä Uppsalassa opittuihin hienoihin latinan ilmaisuihin. Hänen ikuinen taistelukumppaninsa on kirkonisäntä Klemetti, joka tuntuu aina olevan paremmin kartalla siitä miten missäkin tilanteessa tulisi toimia. Klemetillä onkin vaikea paikka, kun pitäisi hyysätä maalareita, pitää maalausten tilaajat ja maksajat tyytyväisinä ja tyynnytellä kirkkoväkeä, joka epäilee koko hankkeen onnistumista: huhujen mukaan kirkon seinille maalataan moraalittomia hävyttömyyksiä. Pelliinakin hätkähtää astuessaan ensi kertaa kirkkoon, jonka seiniltä häntä väijyvät jättimäiset alastomat hahmot. Kanto on hauskasti keksinyt, miten mestari Martinukselle kävi mittakaavavirhe ja paratiisista karkotetuista Aatamista ja Eevasta tuli kaksinkertaiset. Häpynsä he ovat peittäneet saunavihdoilla, kun eihän tämän kolkan maalareilla ollut käsitystä viikunanlehdistä.

Olen aina ihaillut historiallista fiktiota kirjoittavia. Miten ihmeessä joku pystyy niin toden tuntuisesti kuvaamaan aikaa, jota ei itse ole voinut kokea? Kanto onnistuu tässä erinomaisesti. Taustatyötä on varmasti tehty mittavat määrät, mutta se ei näy kirjassa päälleliimattuna vaan lukija solahtaa kirjan maailmaan ja ajankuvaan vaivatta. Keskiaikainen Häme piirtyy elävänä silmien eteen ja katolisen kirkon vahvasti sävyttämä ajatusmaailma kuuluu henkilöiden mietteissä ja puheissa. Puheissa kuuluu myös vastapainoksi ronskia ja mielikuvituksekasta kiroilua ja solvausta. Äänikirjana Rottien pyhimys toimii loistavasti. Siitä saa varmasti kiittää kokenutta lukijaa Erja Mantoa, jonka tyyli sopii tähän romaaniin kuin nakutettu. Manto herkuttelee värikkäillä ilmauksilla juuri sopivan tymäkästi säilyttäen silti rauhallisen lukutapansa. Tosin malttamattomana kuuntelin kirjan hitusen nopeutettuna.

Juonenkäänteistä en halua sen enempää paljastaa, mutta monia yllätyksiäkin on luvassa. Kiinnostavinta kirjassa ovat kuitenkin henkilöt, ajankuva ja itse maalaukset. Kiehtovasti Kanto on kuvitellut monille maalauksille syntytarinat, jotka limittyvät maalareiden omiin kokemuksiin. Kirkkoon astuessa seiniä koristavat synnit, jotta seurakuntalaiset muistavat niitä katua ja olla niihin lankeamatta. Pelliina saa sinne maalata esimerkiksi markkinoilla todistamiaan paheita. Turmeltumattomia eivät ole edes arvoisat kirkkomaalarit, monenlaiseen syntiin tulee langettua raskaan maalauskeikan aikana. Pelliina maalaa myös itsensä jyrsijöiltä suojelevan pyhimyksen, Pyhän Kakukyllan, kasvoihin. Rottien pyhimys on hänelle vertauskuva kaikella sille pahuudelle, joka nakertaa häntä sisältäpäin. Siitä kirjan nimi.

Rottien pyhimys toimii juuri niin kuin historiallinen fiktio parhaimmillaan toimii. Se antaa elävän kosketuspinnan historiaan, viihdyttää ja lisää tietämystä ja antaa kimmokkeen tutustua aiheeseen lisää. Aiemmin olisin lampsinut Hattulan kirkossa ihmetellen maalauksia sen enempää niihin perehtymättä. Nyt tekisi mieli tehdä erityinen retki Hattulaan ja katsoa maalauksia uusin silmin. Ennen retkeä tunnelmaan pääsee katsomalla videon, jossa Anneli Kanto esittelee Hattulan kirkkoa ja joitain romaanin kannalta keskeisiä maalauksia. Kuten kirjailija myös maalarit ovat joutuneet kuvittelemaan asioita joista heillä ei ole omakohtaista kokemusta. Videolta näkee esimerkiksi, etteivät kotka ja leijona ole mestarillekaan niin helppoja piirtää, jos ei ole sellaisia otuksia koskaan nähnyt. Sen ajan seurakuntalaisille ne ovat varmasti menneet täydestä, niin kuin minulle menee tämä loistelias historiallinen romaani. Enhän minäkään pöllöpää koltiainen tiedä millaista keskiajalla on oikeasti ollut elellä! Nyt sain kuitenkin Rottien pyhimyksen matkassa elää siitä yhden version.

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 3 – Historiallinen romaani.

Anneli Kanto:
Rottien pyhimys
Gummerus 2021
Äänikirjan lukija: Erja Manto
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa:
Kirja vieköön!
Kirjojen kuisketta
Kirsin Book Club
Kulttuuri kukoistaa
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Anneli Kanto Hattulan Pyhän Ristin kirkko helmet2021 helmethaaste historiallinen romaani katolinen kirkko keskiaika kirkkomaalaus Rottien pyhimys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up