menu Menu
Alka Joshi: The Henna Artist
Harlequin Audio, Intia, Joshi Alka, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 11/12/2020 2 kommenttia
Emma Donoghue: The Pull of the Stars Edellinen Tommy Orange: Ei enää mitään Seuraava

In India, individual shame did not exist. Humiliation spread, as easily as oil on wax paper, to the entire family, even to distant cousins, uncles, aunts, nieces and nephews. The rumormongers made sure of that. Blame lay heavily in my chest. Had I not deserted my marriage, Radha would not have suffered so much, and Maa and Pitaji would not have been so powerless against an entire village. Today, when she saw how unfairly Malik was being cast off, she reacted as she always had – like a defenseless animal. She knew no better because no one had taught her any better.

She dropped to her knees in front of me. “Jiji. Please don’t send me back. I have no one else. I won’t do it again. I won’t. I promise.” Her thin body was shaking.

Embarrassed and ashamed, I helped her to standing and wiped her tears. I wanted to say, Why do you think I would send you back? You’re my sister. My responsibility. But all that came out was, “I promise I’ll do better, too.”

Alka Joshi: The Henna Artist

Alka Joshin esikoisromaani The Henna Artist sijoittuu 50-luvun Jaipuriin, vaaleanpunaiseen kaupunkiin. Päähenkilö Lakshmi on 17-vuotiaana paennut väkivaltaista avioliittoaan Jaipuriin. Samalla hän on saattanut häpeään kotikylään jääneet vanhempansa, jotka eivät koskaan ole vastanneet hänen kirjeisiinsä. Lakshmi on pärjännyt hyvin myös omillaan ja on nyt vuosia myöhemmin saavuttamassa yhden unelmansa: hän on rakennuttamassa itselleen täysin omaa taloa. Varallisuutensa hän on saavuttanut kovalla työllä. Kotikylästä hänelle on jäänyt perintönä kaksi kullanarvoista taitoa: piirtäminen ja anopilta opitut luontaishoitajan taidot. Hänestä on tullut Jaipurin yläluokan keskuudessa kysytty hennataiteilija, joka monimutkaisia hennatatuointeja tehdessään pääsee myös näiden ylhäisten naisten uskotuksi. Hennataiteen lisäksi hän järjestelee sukujen välisiä avioliittoja ja valmistaa rohtoja erilaisiin vaivoihin. Erityisen kysyttyjä ovat rohdot, jotka joko edesauttavat, ehkäisevät tai keskeyttävät raskauksia. Jälkimmäisiä välitetään vaivihkaa ylhäisömiesten rakastajattarille.

Määrätietoisella Lakshmilla on homma hallussa, mutta hänen on jatkuvasti varjeltava mainettaan säilyttääkseen asemansa ja elantonsa. Eräänä päivänä hänen aviomiehensä onnistuu löytämään hänet kaikkien vuosien jälkeen. Miehellä on mukanaan 13-vuotias tyttö, joka väittää olevansa Lakshmin pikkusisko. Varmistuttuaan siitä, että Radha todella on hänen siskonsa, Lakshmi ottaa hänet suojelukseensa. Rahaa vaativa aviomies ja kaupunkielämään tottumaton ja herkässä iässä oleva pikkusisko horjuttavat Lakshmin vaivalla rakentamaa itsenäistä elämää.

Olen jostain haastattelusta lukenut, että Intiassa syntynyt ja Yhdysvalloissa kasvanut Alka Joshi halusi kirjoittaa tämän romaanin kuvitellen millaista hänen oman äitinsä elämä olisi ollut, ellei tämä olisi joutunut 18-vuotiaana järjestettyyn avioliittoon ja saanut heti kolme lasta. Syntyi fiktiivinen Lakshmi, joka onkin poikkeuksellisen vapaa, itsenäinen ja päämäärätietoinen naispäähenkilö Intiaan sijoittuvien historiallisten romaanien joukossa. Joshi herättää aistivoimaisesti eloon 50-luvun Intian, hiljattain itsenäistyneen maan, jossa sekoitus kastijärjestelmää ja Britannian kolonialismin perintöä muodostaa haasteellisen maaperän erityisesti alemman yhteiskuntaluokan naisille. Romaanissa on myös kiinnostavia sivuhenkilöitä, kuten Lakshmin nuori apulainen Malik, joka tuntuu selviävän mistä tahansa loputtomalla kekseliäisyydellään ja yritteliäisyydellään.

Äänikirjan alussa kehotettiin lataamaan pdf, josta olisi kuulemma löytynyt lisämateriaalia: sanastoa, henkilögalleriaa ja kirjassa mainittujen ruokien reseptejä. Valitettavasti mainitusta nettiosoitteesta ei tuollaista lisämateriaalia löytynyt. Hyvin tarinassa onneksi pysyi kärryillä muutenkin, eikä henkilöitä loppujen lopuksi ollut niin paljon, että olisin kaivannut heistä listaa. Juonellisesti The Henna Artist ei tarjonnut minulle varsinaisia yllätyksiä, arvasin monet käänteet etukäteen. Silti nautin tästä emotionaalisesta tarinasta, värikkäästä kulttuurimatkasta ja kirjan vahvasta kertojaäänestä. Lakshmi saa oppia, että myös itsenäinen ja vahva nainen tarvitsee ympärilleen muita ihmisiä, läheisyyttä ja rakkautta.

Alka Joshi:
The Henna Artist
Harlequin Audio 2020
Äänikirjan lukija: Sneha Mathan
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

50-luku äänikirja Alka Joshi esikoisromaani historiallinen romaani Intia Jaipur järjestetyt avioliitot kastijärjestelmä naisen asema The Henna Artist


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

    1. En osaa sanoa, onko suomennosta tulossa, toivon mukaan. Jos haluat tutustua Intiaan sijoittuviin kirjoihin, suosittelen tämän lisäksi esimerkiksi Jhumpa Lahirin Tulvaniittyä, Arundhati Royn kirjoja Joutavuuksien jumala ja Äärimmäisen onnen ministeriö ja Kiran Desain Menetyksen perintöä.

keyboard_arrow_up