menu Menu
Adam Kay: This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor
Elämäkerta, Iso-Britannia, Kay Adam, Pan Macmillan, Tietokirjallisuus 09/07/2019 0 kommenttia
Svetlana Aleksijevitš: Tšernobylista nousee rukous Edellinen Lara Prior-Palmer: Rough Magic - Riding the World's Wildest Horse Race Seuraava

Tuesday, 8 July 2008

The phrase ‘rollercoaster of emotion’ gets a lot of airtime in obs and gynae but I’ve never seen the big dipper hurtle round its loop quite as fast as today. Called to the Early Pregnancy Unit by one of the SHOs to confirm a miscarriage at eight weeks – he’s new to scanning and wants a second pair of eyes. I remember that feeling only too well and scamper over. He’s managed the couple’s expectation very well, and clearly made them aware it doesn’t look good – they’re sad and silent as I walk in.

What he hasn’t done very well is the ultrasound. He may as well have been scanning the back of his hand or a packet of Quavers. Not only is the baby fine, but is is the other baby that he hadn’t spotted. Not sure I’ve ever had to break good news before.

Adam Kay: This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor

Olen juuri menossa lyhyelle lomalle Englantiin ja tämän kirjan myötä tuli tutustuttua brittien julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään (National Health Service, NHS). Toivon mukaan reissun aikana ei tule tarvetta tutustua siihen käytännössä, sen verran surullisen kuvan sen tilasta tämä kirja tarjoilee. Surullinen on kuitenkin täysin väärä sana kuvaamaan itse kirjaa. Ilokaasulla ja epiduraalilla kyllästetty osuu paremmin. Adam Kay käsikirjoittaa nykyään työkseen komediasarjoja, mutta muistelmissaan hän tarttuu entiseen ammattiinsa lääkärinä. Kirja on julkaistu juuri suomeksi nimellä Kohta voi vähän kirpaista: Nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat (ArtHouse 2019). Minä päätin kuitenkin kuunnella kirjan alkuperäisversion Adam Kayn itsensä lukemana. Jossain formaatissa tähän kirjaan kannattaa tarttua, jos haluat takuuvarmat naurut ja ehkä vähän nielaista kyyneliäkin väärään kurkkuun.

Adam Kay lähti opiskelemaan lääketiedettä sen kummemmin ajattelematta, olivathan molemmat hänen vanhempansakin lääkäreitä. Nuoren lääkärin erikoistumisalaksi valikoitui gynekologia ja synnytysoppi, ja synnytyssalista tuli hänelle pian toinen koti. NHS:n nuoret lääkärit eivät nimittäin muuta elämää tunne kuin työelämän. Kay kertoo 97-tuntisista työviikoista, sairaalan parkkipaikalla autossa nukutuista öistä ja väsymyksestä, joka vaarantaa potilaiden turvallisuuden. Ylitöistä ei tietenkään saa korvausta ja lomista on turha uneksia, ellei ole johtavassa asemassa oleva erikoislääkäri. Kay kertoo, miten yksi ei saa lomaa edes omiin häihin, mutta esimies ottaa kaksi viikkoa toipumislomaa koiran kuoleman jälkeen. Aika epää, sanoisin. Kay ehti toimia lääkärinä kuusi vuotta, kunnes ripusti stetoskooppinsa lopullisesti naulaan. Syyn lopettamiseen Kay kertoo kirjan lopussa ja samalla paljastaa, että moni hänen läheisensä saa tietää sen vasta kirjan luettuaan. Niin vaikea asia se on hänelle ollut. Varsinkin Kayn lääkärivanhemmat paheksuivat lopettamispäätöstä. En halua lopettamisen syytä tässä paljastaa, mutta tässäkin kohtaa katseen voi siirtää NHS:n huonoon johtamiseen. Kriisiapua olisi tarvittu.

Jossain vaiheessa lääkärinuraansa Kay alkoi pitää päiväkirjaa työstään ja näistä päiväkirjamerkinnöistä kirja koostuu. Merkinnät ovat niin nokkelia ja täynnä hirtehistä huumoria, että välillä niiden todenperäisyyttä on vaikea uskoa. Toisaalta, totuus on tarua ihmeellisempää, ja ihmiset usein juuri niin outoja ja tyhmiä, kuin tässäkin tulee todistettua. Kay kirjoittaa kollegoistaan, kohtaamisistaan potilaiden kanssa ja työnsä realiteeteista suorasukaisesti ja kaunistelematta, mutta jatkuva sympaattinen pilke silmäkulmassa. Tavallinen alapäähuumori on viatonta verrattuna gynekologin ja synnytyslääkärin tositarinoihin. Kuuden vuoden aikana Kay saa esimerkiksi poistaa mitä ihmeellisempiä asioita naisten sisältä, mm. poikittain juuttuneen Kinder-yllätysmunan, jonka sisällä on kihlasormus. Yllätys!

Kirjan loppuun Kay on lisännyt avoimen kirjeen silloiselle terveysministerille Jeremy Huntille, joka on ollut vastuussa lääkäreiden huonontuneesta työehtosopimuksesta ja siinä yhteydessä haukkunut lääkäreitä rahanahneiksi. Hyvin vaikuttavassa ja kiivaassa kirjeessään Kay suomii Britannian terveyspolitiikkaa ja NHS:n huonoa johtoa, ja suosittelee Huntille työskentelyä lääkärien rinnalla, jotta tämä saisi todellisen kuvan heidän tilanteestaan ja työmotivaatiostaan. Nykyään Hunt on ulkoministeri ja ehdolla konservatiivipuolueen puheenjohtajavaalissa. Siten hän kisaa Boris Johnsonin rinnalla Brexit-Britannian pääministerin paikasta. Jos Hunt muuttaa Downing Streetille, hän tarvitsee kirjahyllystä tilaa Adam Kayn kirjoille. Kuuleman mukaan lukijat ovat lähettäneet niitä Huntille kasapäin. Kirja oli muuten Englannin myydyin tietokirja viime vuonna!

Adam Kay: This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor
Macmillan Digital Audio 2017
Äänikirjan lukija: Adam Kay
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa:
Kartanon kruunaamaton lukija
Kirjavinkit
Kirjojen keskellä
Oksan hyllyltä

Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#elämäkertakaikkiaan äänikirja Adam Kay englanninkielinen Englanti Kohta voi vähän kirpaista lääkäri muistelmat päiväkirja This Is Going to Hurt


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up