menu Menu
Adam Haslett: Imagine Me Gone
Haslett Adam, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Whole Story Audiobooks, Yhdysvallat 31/05/2019 0 kommenttia
Alice Zeniter: Unohtamisen taito Edellinen Sophie Mackintosh: The Water Cure Seuraava

What do you fear when you fear everything? Time passing and not passing. Death and life. I could say my lungs never filled with enough air, no matter how many puffs of my inhaler I took. Or that my thoughts moved too quickly to complete, severed by a perpetual vigilance. But even to say this would abet the lie that terror can be described, when anyone who’s ever known it knows that it has no components but its instead everywhere inside you all the time, until you recognize yourself only by the tensions that string one minute to the next. And yet I keep lying, by describing, because how else can I avoid this second, and the one after it? This being the condition itself: the relentless need to escape a moment that never ends.

Adam Haslett: Imagine Me Gone

Yhdysvaltalaiskirjailija Adam Haslettin romaani Imagine Me Gone oli vuonna 2017 sekä Pulitzer-palkinnon että National Book Awardin lyhytlistalla. Kirja käsittelee koskettavalla ja yllättävän humoristisellakin otteella mielenterveyttä ja itsemurhaan johtavaa syvää masennusta yhden perheen näkökulmasta. Raskaista teemoistaan huolimatta kirja on lohdullinen. Se kertoo myös välittämisestä ja huolenpidosta ja pyrkii poistamaan psyykkisiin sairauksiin liittyvää stigmaa. Samalla se esittää kritiikkiä mielenterveyshäiriöiden medikalisaatiosta ja masennuksen hoidosta lääkkeillä, jotka helposti johtavat riippuvuuteen.

Romaani leikkaa heti tilanteeseen, jossa perheen vanhin poika Michael on tehnyt itsemurhan. Hänen veljensä Alec on vienyt hänet lapsuudesta tutulle mökille tarkoituksenaan vieroittaa veli lukuisista psyykelääkkeistä, joita lääkärit ovat hänelle vuosien varrella määränneet. Tällainen interventio on rakkauden teko, mutta Michael on jo avun ulottumattomissa, kuten isänsä John neljännesvuosisata aiemmin. Sukurasite on osunut kipeimmin esikoispoikaan. Heti alkuun lukijalle tehdään siis selväksi, että tämä perhe tulee menettämään sekä isän että pojan. Tätä surun tiukkaa kerää lähdetään aukomaan pala palalta. Ääneen pääsee jokainen perheen viidestä jäsenestä, John ja Michael mukaan lukien.

Menneisyyden tapahtumat lähtevät liikkeelle samalta Mainen mökiltä kuin mihin ne traagisesti päätyivät kirjan introssa. John ja Margaret sekä heidän kolme lastaan, Michael, Celia ja Alec, ovat kesänvietossa tutulla vuokramökillä. Heti on selvää, ettei Johnilla ole kaikki ihan kunnossa. Celia kertoo miten isä vie hänet ja pienen Alecin veneilemään. Yhtäkkiä isä sammuttaa veneen moottorin ja asettuu veneen pohjalle makaamaan. Hän kehottaa lapsia kuvittelemaan, että häntä ei enää ole, ja pienten lasten on selvittävä omin avuin takaisin rantaan. Imagine me gone, isä sanoo hätääntyneille lapsilleen ja lakkaa puhumasta. Tämä kirjan nimeenkin päätynyt tilanne jäi todella vahvana ja häiritsevänä mieleen.

Perheen äiti Margaret kertaa lukijalle suhteen alkuaikoja. Margaret on amerikkalainen, John britti. Ennen häitä Englannissa Margaret saa tietää Johnin taipumuksesta saada synkkyyskohtauksia. John on myös hetken sairaalassa ja häntä hoitava lääkäri kehottaa Margaretia miettimään onko hän valmis sitoutumaan liittoon, jossa toinen osapuoli saattaa kadota mielensä syövereihin. Lääkäri myös kysyy rakastaako Margaret Johnia ja se kysymys ratkaisee kaiken: rakkaus voittaa ja Margaret on valmis olemaan tukena, tuli mitä tuli. Hän ei vaan koskaan osannut odottaa, että taipumus saattaisi olla perinnöllistä. John näkee esikoispojassaan jotain, mitä muut eivät näe, ja se pelottaa häntä. Samalla hän tulee pitäneeksi etäisyyttä poikaan, mikä osaltaan saattaa eskaloida Michaelin sairastumista.

Haslett onnistuu luomaan jokaisesta perheenjäsenestä kirjallisesti ehjän ja erottuvan kokonaisen persoonan. Jokaisella heistä on omat tapansa käsitellä perheen rikkinäistä historiaa. Celia purkaa tilannetta hakeutumalla itse auttamisammattiin sosiaalityöntekijäksi. Hän joutuu pohtimaan tilannetta uudelta kannalta, kun huomaa tulleensa raskaaksi. Alecia vaivaa, ettei hänellä ole läheisempi suhde veljeensä. Ehkä tuota etäisyyttä kuroakseen hän lähtee uhkarohkeaan yritykseen saada “vanha” veli näkyviin lääkkeiden vääristämän kuoren alta. Alecilla on myös omat ihmissuhdehaasteensa. Homoseksuaalisuutensa kanssa hän on sinut, mutta aito läheisyys tuntuu vaikealta.

Mainitsin alkuun, että kirja on myös yllättävän humoristinen. Siitä päästäänkin Michaelin ääneen ja näkökulmaan. Haslett on rohkeasti antanut Michaelille aseeksi sarkasmin ja mielikuvituksen. Michaelin osuuksissa irvaillaan psykologisille testeille, tukihakemusbyrokratialle ja loputtomille lääkekokeiluille sellaisella sysimustalla huumorilla, joka saa vetämään dropit väärään kurkkuun. Kirjan hulvattomin osuus on kuitenkin Michaelin lapsena tädilleen lähettämät kirjeet perheen laivamatkasta Englantiin. Lakoniseen tapaan hän kertoo vaiherikkaan matkan tapahtumista, jotka muuttuvat joka kirjeessä yhä hullummiksi. Kirjeiden mukaan matkustajia kuolee myrkytettyyn ruokaan, heitä kaupataan orjiksi ja pikkuveli Alec joutuu lapsiprostituutioringin vangiksi kunnes pääsee pakenemaan. Ja tämä kaikki kerrotaan samaan tapaan kuin kuvattaisiin laivan buffetin pieniä puutteita. Laivalla on tietysti myös Michaelin suuresti ihailemat Donna Summer ja Giorgio Moroder, joiden kanssa Michael kokee huikeita hetkiä. On siinä tädillä ollut ihmettelemistä kirjeitä lukiessa!

Kuuntelin kirjan äänikirjaversiona, jossa oli useampi lukija. Romaani toimi äänikirjana hyvin ja enimmäkseen kronologisesti etenevää kerrontaa oli helppo seurata. Imagine Me Gone on kaunis ja ajatuksia herättävä romaani. En ehkä suosittelisi sitä ihmiselle, joka on juuri itse masentunut, sillä se vetää niin vahvasti mukaan masentuneen ihmisen pään sisään. Kirjaa ei myöskään voi suositella kevyen ja viihteellisen kirjallisuuden ystäville, vaikka se rankasta aiheestaan huolimatta onkin yllättävän viihdyttävää luettavaa. Adam Haslett on kirjoittanut masennuksesta kirjan, joka ei onneksi kirjana ole mitenkään masentava. Jos et kaihda rankkoja aiheita, suosittelen tutustumaan tähän kauniiseen ja yllättäväänkin romaaniin.

Adam Haslett: Imagine Me Gone
Whole Story Audiobooks 2016
Äänikirjan lukijat: Robert Fass, Ellen Archer et al.
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Adam Haslett Imagine Me Gone itsemurha masennus mielenterveys perhe


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up