menu Menu
Roope Lipasti & Karoliina Korhonen: Elovena-tyttö
Huumori, Kirjakauppaliitto, Korhonen Karoliina, Kotimainen kaunokirjallisuus, Lipasti Roope, Suomi 25/04/2017 0 kommenttia
Liane Moriarty: Tavalliset pikku pihajuhlat Edellinen Elena Ferrante: Uuden nimen tarina Seuraava

Ymmärsin, etten ehkä voi muuttaa koko maailmaa, mutta pystyisin muuttamaan yhden ihmisen maailman. Se oli hieno, suomalainen ajatus. Kylliksi muttei liikaa. Ehkä muuttaisinkin kahta maailmaa, myös omaani! Olin kaivannut jonkinlaista projektia siitä saakka kun kaikki meni sekavaksi. Ehkä olin itsekin eräänlainen oman elämäni pakolainen. Oikein odotin pääseväni kertomaan tästä Pirjolle.

Tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän erikoiskirja on Roope Lipastin kirjoittama ja Finnish Nightmares -sarjakuvistaan tutun Karoliina Korhosen kuvittama Elovena-tyttö – suomalaisuuden käsikirja ulkomaalaisille. Se on humoristinen tarina työttömän ja eronneen Pekan projektista kotouttaa naapuriin muuttanut ulkomaalainen Jussuf. Homma ei tietenkään mene ihan putkeen ja syntyy kaikenlaista kohellusta, väärinkäsityksiä ja puolin ja toisin hämmentäviä tilanteita. Liikaa ei tulijalta uskalla udella menneisyydestä, mutta se on varmaa, että mies on joutunut kokemaan kovia. Jussufilla on toisen jalan paikalla proteesi ja jalantynkään on tatuoitu yllättäen Elovena-tyttö. Jussuf kertoo tarinan räjähdyksestä, jossa hänen pelastavana enkelinään toimi suomalainen Marja. Muuta hän ei tästä Elovena-tyttöä muistuttavasta naisesta tiedä. Pekka päättää tehdä hyvän työn ja lähtee Jussufin kanssa etsimään Marjaa ympäri Suomea.

Vauhdikkaan kohelluksen lomassa tarjoillaan katkelmia Pekan koostamasta suomalaisuuden käsikirjasta, joka tarjoilee hauskoja mutta vähän kliseisiä huomioita suomalaisuudesta. Kliseisyys tosin myönnetään heti kättelyssä ja todetaan, ettei se tarkoita, etteikö se kaikki olisi totta. Jaksaahan nämä suomalaisten erikoisuudet ja erityispiirteet aina hymyilyttää: jonotuskäyttäytyminen, se että ravintolassa syödään kiltisti ja kehutaan ruokaa vaikka se olisi kuinka pahaa, ja tietysti äitiyspakkaus, jota on viety mm. Englannin kuninkaallisille, jotka eivät ole aiemmin ymmärtäneet nukkua pahvilaatikossa.  Hauska oli myös väite siitä, että ensimmäinen lause, jonka ulkomaalainen oppii Suomessa, on “Ei kiitos, en tarvitse kuittia.” Näitä itseironisesti kirjoitettuja tietoiskuja höystetään Karoliina Korhosen kuvituksilla, jotka tiivistävät olennaisen pelkistetyn osuvaan tyyliinsä.

Lipastin lakoninen huumori on lämminhenkistä ja käsittelee arkoja aiheita sopivalla lempeydellä ja kepeydellä. Kun Pekka häpeilee ja väheksyy kaikkea Suomeen ja suomalaisuuteen liittyvää, Jussuf muistuttaa kuinka hyvin ja hienosti meillä asiat ovatkaan. Kun kaikenlaista harmia tulee vastaan, Jussuf sanoo no problem, ja taas mennään. Vähitellen Pekkakin rentoutuu ja näkee asiat uudessa valossa. Elovena-tyttö on hauska ja vauhdikas hyvän mielen kirja, joka sopii loistavasti Suomen juhlavuoteen. Kaikesta stereotyypittelystä huolimatta Elovena-tyttö muistuttaa, että suomalaisuutta on yhtä monenlaista kuin on suomalaisiakin ja joukkoomme mahtuu uusiakin tapoja ilmentää suomalaisuutta.

Kirjan ja ruusun päivän kirjat ovat keräilykappaleita, joita jaetaan kirjakaupoissa Kirjan ja ruusun päivän aikaan yli 15 euron ostosten kylkiäisenä. Kirjaa ei ole saatavilla enää kyseisen päivän jälkeen. Alunperin Kirjan ja ruusun päivä on barcelonalaisen kirjakauppiaan keksintöä ja sitä on siellä vietetty vuodesta 1926. Kauppiaan ajatus oli, että juhlapäivänä miehet antaisivat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Minulle Kirjan ja ruusun päivä tarkoittaa hyvää syytä mennä kirjaostoksille 🙂 Kirjan ja ruusun päivän viettoa Barcelonassa on kuvattu mm. lempikirjailijani Carlos Ruiz Zafónin Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjassa.  Edellinen bloggaamani Kirjan ja ruusun päivän kirja on Kari Hotakaisen Kantaja vuodelta 2015.

Roope Lipasti & Karoliina Korhonen: Elovena-tyttö – suomalaisuuden käsikirja ulkomaalaisille
Kirjakauppaliitto 2017
Kirjan ja ruusun päivän erikoiskirja

Muissa blogeissa:
Jokken kirjanurkka
Kaksi sivullista
Kirjahullun päiväkirja
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

#kirjanjaruusunpäivä Elovena-tyttö Karoliina Korhonen Kirjakauppaliitto Roope Lipasti


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up